Ludifica la classe

La ludificació és un terme que està agafant força des de fa uns anys en les llistes de noves metodologies pedagògiques i que està relacionat amb el joc. En el Programa Escolar Barçakids, utilitzem el joc com a eina per educar en valors, per això volem compartir amb vosaltres algunes propostes que us poden ser útils a l'aula.

Segons un article del professor adjunt, Matthew Farber, a Edutopia.org, ludificar l'aula no significa donar un joc als alumnes perquè juguin, o transformar l'aula en una mena de joc, sinó que una gamificació efectiva ha de tenir un o més dels següents tres elements:

Jocs com a experiència compartida. El joc pot ser una manera de viure, encara que sigui de manera fictícia, una experiència concreta. A través del joc, podem transformar-nos i ser allò que volem... i compartir-ho amb els altres. Un cop donades les instruccions bàsiques als alumnes, podem deixar que ells explorin per, un cop acabat el joc, extreure conclusions d'allò que han viscut.

Jocs com a text. Alguns jocs es poden utilitzar per explicar una història, centrada en algun tema que ens interessi, i on caldrà que els oients es converteixen en participants actius. Aquest tipus de joc narratiu s'assemblaria, doncs, a un joc de rol. Al final del joc, haurem pogut ser els protagonistes dels 12 treballs d'Hèrcules, de la persecució de Moby Dick o de qualsevol aventura que vulguem viure amb els alumnes!

Jocs com a models. Un joc pot apropar-nos a sistemes del món real, i a entendre el funcionament d'una societat que ara ens pot semblar llunyana o d'un aparell dels molts que ens rodegen a diari... Jocs estratègics, com Catan, o de construcció, com Kapla, poden ajudar als vostres alumnes a comprendre una mica millor el món on vivim.

 

RECOMANACIÓ BARÇAKIDS:

Adoptar les característiques d'una altra persona tot jugant, és una bona manera d'educar l'empatia... Voleu provar el joc del guia?

A Barçakids ens encanta, també, transformar jocs clàssics en maneres originals de potenciar els valors... El joc del mocador del respecte o el futbolí humà són només dos exemples que us poden ser d'utilitat.

I no ens oblidem de la ciència! L'activitat carreres elèctriques serveix per descobrir, mitjançant un joc molt divertit, el comportament de l'electricitat. 

 Us atreviu a provar-los? ;)

nens-saltant-gif

Aquests són els recursos més vistos...