Presentació

En el món actual, estem molt avesats a fer gala dels nostres béns: la roba, els cotxes, el nostre poder, etc., però aquest fet porta en si a un gran buit en la societat.

Un dels valors humans que està en ple procés de recuperació és la humilitat, és a dir, la capacitat de reconèixer les qualitats que un té i no fer-ne ostentació davant dels altres. Però no s’ha de confondre amb la falsa modèstia, la condescendència o la infravaloració, ja que això implica una manca d’autoestima.

Ser realistes és essencial en la humilitat, ja que no permet autoenganyar-nos, fet que ens allibera de falsos idealismes. Per tant, ens ajuda a fer els canvis necessaris per ser autèntics. A la vegada, però, la persona humil té consideració pels altres, ja que hi veu reflectit allò que li manca, i anhela que els altres creixin (vessant exterior). En aquest intercanvi, de vegades som nosaltres l’exemple que cal seguir, i de vegades són els altres.

La supèrbia

Però avui es fàcil caure en la temptació de lluir en qualsevol circumstància. Aquest fet és intrínsec a la supèrbia. “A diferència de l’orgull, que pot tenir connotacions positives o negatives, la supèrbia és sempre una falta i, fins i tot, un pecat en termes religiosos. La persona superba es creu millor que els altres, menysprea els que l’envolten.” (Font: Viquipèdia.)

En alliberar-se de la supèrbia, la persona és capaç de gaudir i valorar, en la seva justa mesura, un mateix i els que l’envolten; se sent bé. A més, també li propicia un creixement personal correcte, ja que quan creiem que ho sabem tot i podem amb tot, deixem d’esforçarnos per aconseguir noves fites.

La persona humil sempre considera que les experiències que passa són possibilitats d’aprendre.

Recursos educatius per treballar la humilitat a l'aula

Barçakids posa a la vostra disposició recursos educatius gratuits per treballar l'Ambició a l'aula. Al nostre cercador els podreu filtrar i descarregar cercant per temps de durada de l’activitat, nivell curricular i tipus d’activitat (dilemes morals, esports i jocs, vídeos, àudios, recursos literaris i manualitats).

No deixeu de consultar les aquestes activitats on line amb les que també podreu treballar els valors relacionats amb tots els cicles de primària.

 

Valors, capacitats i idees associades

  • respecte
  • modèstia
  • igualtat
  • equitat
  • autocontrol
Barçakids educació en valors a casa i a l'escola. Fundació FC Barcelona
Barçakids educació en valors. Fundació FC Barcelona
Barçakids educa en valors a través de l'esport. Fundació FC Barcelona